Hírek
Közérdekű közlemény
2020.03.24.
Közérdekű közlemény


 
TÁJÉKOZTATÓ 
 
A gyermekgondozási díjra való jogosultság meghosszabbításáról a Kormány által 2020. március 11. napján kihirdetett veszélyhelyzet fennállása alatt 
 
 
A Kormány a 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletében az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. 
 
A Kormány 59/2020. (III. 23.) Korm. rendelete értelmében a gyermek gondozására, nevelésére tekintettel nyújtott gyermekgondozási díjra való jogosultság a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik. 
 
A gyermekgondozási díjra való jogosultság azon igénybevevők esetében hosszabbodik meg, akiknek a jogosultsága a veszélyhelyzet kihirdetésekor, azaz 2020. március 11-én, vagy azt követően szűnik, vagy szűnt meg. Azaz azon gyermekek jogán megállapított és folyósított gyermekgondozási díjak kerülhetnek meghosszabbításra, ahol a gyermek a második életévét, ikergyermekek esetén a harmadik életévüket, 2020. március 11-én, vagy azt követően töltik be.  
 
A jogosultság az általános szabályok szerint megállapított gyermekgondozási díj mellett a hallgatói jogviszony alapján igényelt gyermekgondozási díj, a nevelőszülői gyermekgondozási díj, a nagyszülői gyermekgondozási díj, valamint a méltányosságból megállapított gyermekgondozási díj esetében is meghosszabbodik. 
 
Ez esetben a gyermekgondozási díjra való jogosultság meghosszabbítása iránt nem kell külön kérelmet benyújtani, az ellátás hivatalból kerül megállapításra a veszélyhelyzet időtartamára eső naptári napokra.  A 2020. március 11. és 2020. március 31. között lejáró jogosultságok esetében a gyermekgondozási díj április hónapban, különbözetként kerül kiutalásra. 
 
Fentiektől eltérően a gyermekgondozási díjra való jogosultság nem hosszabbítható meg nagyszülői gyermekgondozási díj esetében akkor, ha a gyermek szülei a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénylésére, illetve megállapítására vonatkozó egyetértő nyilatkozatukat visszavonják.  
 
A jogosultság meghosszabbítása esetén ugyanazon gyermekre tekintettel gyermekgondozást segítő ellátás (GYES), valamint gyermeknevelési támogatás (GYET) nem állapítható meg. 
 
 
 
Budapest, 2020. március 24. 
 
Magyar Államkincstár Központ 

Közérdekű közlemény
Weboldalunk sütiket használ a magasabb felhasználó élmény miatt.
Bezárom